Tuesday, February 15, 2011

3 kurun selepas zaman RasuluLlah yg juga dinamakan zaman Tabiin

3 kurun selepas zaman RasuluLlah yg juga dinamakan zaman Tabiin oleh pengikut Ahlul Sunnah atau zaman Salaf oleh setengah pehak yg lain. Dalam pengertian lain kita digalakkan mencontohi RasuluLlah serta umat pd zaman tabiin.
Apatah lagi mencontohi amalan2 Sahabat Nabi saw yg mengikut hadis Baginda , Sabda Baginda sahabat2 ku ibarat bintang2 dilangit. Dan sabda Nabi saw lagi, Ulamak2 ku ibarat Nabi dikalangan Bani Israil. Sebab itu hukum2 ilmu kalam dlm Islam merujuk kpd Al-Quran dan Hadis, Qias dan Ijmak Ulamak. Jika sesuatu isu itu tidak ada dlm Al-Quran , terdpt hadis yg boleh di pakai & jika tidak terdapat dlm hadis, boleh dirujuk pd Qias d& Ijmak Ulamak. Pengertian taraf ulamak yakni sekurang-kurang berilmu Mujtahid.

No comments:

CROWN D'RAJA PERTUBUHAN MQTK QuranSunnahIslam..

........free counters ..............................................................................“and I have come to you with a SIGN FROM YOUR LORD, so fear Allah and OBEY ME! Truly Allah is my Lord and your Lord. Therefore submit to HIM! This is A STRAIGHT PATH" (maryam 19:36)