Thursday, April 7, 2011

Hanya tangan kanan dan al-Quran yang didakap tidak dibakar api

Thursday, April 7, 2011


api

 

Kebakaran di Jl Merpati Selatan 11 RT 1/RW 8, Kelurahan Sukun Kecamatan Sukun Kota Malang, menyaksikan cerita mengharukan.

Jasad Lilik Aminah,70, satu-satunya mangsa korban dalam peristiwa tersebut, ditemui dalam keadaan mengejutkan. Hampir semua bahagian tubuhnya hangus terbakar, kecuali tangan kanan dan sebuah al-Qur'an yang tengah didakapnya.

“Saya melihat tangan kanannya mendakap al-Quran dan buku tuntutan solat. Dan tangan itulah bahagian tubuh yang tidak terbakar,” kata Ichwanto, petugas pemadam kebakaran Kota Malang.


Kapolsekta Sukun AKP Badriyah belum boleh memastikan penyebab munculnya api yang membuat Lilik terkorban. Tidak ada yang mengetahui secara pasti bagaimana keadaan Lilik semasa kebakaran terjadi, memandangkan janda tanpa anak ini hidup sendirian.

Namun menurut beberapa penduduk, pada masa itu terlihat asap mengepul dari bahagian belakang.

“Waktu kami masuk, ibu Lilik sudah dalam posisi kaku telentang di lantai. Beberapa bahagian atap rumah yang rapuh menimpa tubuhnya,” kata Mulyohadi, ahli keluarga yang tinggal di belakang rumahnya.helma02

No comments:

CROWN D'RAJA PERTUBUHAN MQTK QuranSunnahIslam..

........free counters ..............................................................................“and I have come to you with a SIGN FROM YOUR LORD, so fear Allah and OBEY ME! Truly Allah is my Lord and your Lord. Therefore submit to HIM! This is A STRAIGHT PATH" (maryam 19:36)